
Wat dragen scheidsrechters?
In de beginjaren van het voetbal waren er nog helemaal geen scheidsrechters. Als er problemen waren met de spelregels, dan kwamen de aanvoerders van beide teams bij elkaar om het op te lossen. Dat bleek toch best wel lastig, want wie heeft er gelijk? Daarom kreeg elk team al snel een eigen scheids die meer verstand had van de regels. in 1872 werd dan ook de regel ingevoerd dat bij officiële wedstrijden een onpartijdige wedstrijdleider moest worden aangesteld, die regel wordt hedendaags nog altijd toegepast.
Ondanks dat er op dit moment 35.000 scheidsrechters rondlopen waarvan 5000 officiële KNVB scheidsrechters. Is er toch nog vaak een tekort. De voornaamste redenen hiervoor is het toenemende commentaar tegen scheidsrechters en zelfs fysiek geweld. Toch zijn er ook redenen om wel scheidsrechter te worden! Je leert bijvoorbeeld snel beslissingen te nemen, je mannetje te staan, je communicatie vaardigheden te verbeteren en ten slotte krijg je er ook nog een goede conditie van. Maar wat dragen die scheidsrechter tegenwoordig? Dat hebben we een grondig onderzocht en zullen we hieronder met je bespreken.
Het tenue
Een scheidsrechter kan er voor kiezen een tenue te dragen en als je een officiële scheidsrechter van de KNVB bent is dat zelfs verplicht. Een scheidsrechter moet altijd goed te herkennen zijn en moet daarom altijd een andere kleur dragen dan de twee teams in het veld. De KNVB zelf heeft ook haar eigen tenues in de kleuren zwart, fel geel, fel groen en licht blauw. Deze kleuren zijn bewust gekozen doordat ze het minst voorkomen bij clubs op zowel professioneel als amateur niveau.
Gele en rode kaarten
Geen enkele scheidsrechter vindt het leuk om rode of gele kaarten te geven, maar soms is het wel noodzakelijk. Daarom moet de scheidsrechter deze altijd bij zich hebben. Geel betekent een officiële waarschuwing en bij een rode kaart word je van het veld gestuurd. Maar de kans dat je dit natuurlijk al wist is vrij groot.
Fluit
In 1878 werd de scheidsrechters fluit ontworpen. Daarvoor zwaaide de arbiter met een witte vlag als hij iets gezien had wat niet mocht. De fluit is nu het belangrijkste item om de aandacht van de spelers te krijgen of om het spel stil te leggen. Eén
keer fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en onderbreekt het spel. Twee keer fluiten betekent dat na 45 minuten plus blessuretijd de eerste helft van de wedstrijd is afgelopen. Driemaal fluiten betekent dat na 90 minuten plus blessuretijd de wedstrijd is afgelopen.
Scoreblok
In het scoreblok houd de scheidsrechter alles bij wat er in de wedstrijd plaatsvindt. Denk hierbij aan de eindstand, aantal doelpunten, gele en rode kaarten en wissels.
Tos munt
Net voor dat de wedstrijd begint word er getost. Hierbij vraagt de scheidsrechter aan de aanvoerder van het bezoekende team welke kant van de munt hij/zij wilt. De winnaar mag uiteindelijk de kant kiezen en de verliezer mag de aftrap nemen.
Vlaggen
De vlaggen worden gebruikt door de assistent-scheidsrechter aan de zijlijn van het veld om buitenspel aan te geven, of er een overtreding wordt gemaakt, welke partij ingooi krijgt, wanneer er gewisseld word, en ten slotte of het een doeltrap of hoekschop is. In het profvoetbal wordt er gebruik gemaakt van piepvlaggen. Deze vlaggen geven een trilsignaal naar de scheidsrechter zodra er een actie plaatsvindt met de vlag. Hierdoor weet de scheidsrechter exact wanneer hij naar de assistent aan de zijlijn moet kijken.
Horloge
Scheidsrechters op professioneel niveau dragen altijd een speciaal horloge. Hiermee kan de scheidsrechter de tijd bijhouden en stopzetten wanneer het spel stil ligt. Ook is het tegenwoordig mogelijk te zien of een bal over de lijn is of niet door middel van doellijntechnologie die via het horloge wordt gecommuniceerd aan de scheidsrechter. Meer weten over alle specificaties, bekijk dan hieronder een aantal scheidsrechter horloges
Spuitbus
De spuitbus wordt sinds 2014 voornamelijk gebruikt in het profvoetbal. De spuitbus heeft als functie het bepalen van de plek waar de bal en/of muur moet komen te staan. Hierdoor kan er niet valsgespeeld worden door bijvoorbeeld een paar meter naar voor te smokkelen. Het handige aan de spuitbus is dat het schuim waarmee gespoten wordt na enkele minuten gewoon oplost.
Voetbalschoenen
Een scheidsrechter is verplicht zwarte schoenen te dragen. Dus die keuze hoeven de scheidsrechters al niet meer te maken. wel is het belangrijk dat de schoenen goed aansluiten en een goede demping hebben voor de hiel. Als laatste is het noppensoort belangrijk. Speel je op kunstgras, normaal gras of misschien wel op een drassig veld. De juiste noppen zorgen voor de juiste grip zodat je niet uitglijd of onverwachtse bewegingen maakt waardoor je blessures kan oplopen. Als we kijken naar de eredivisie zien we vooral dat de scheidsrechters kiezen voor de Puma Future lijn met MG(multi-ground) noppen(noppen geschikt voor zowel kunstgras als gewoon gras) en natuurlijk de adidas Copa Mundial, de klassieke voetbalschoen van Adidas.